Skip to main content

Полезна информация

В работата ви с климатика има неща, които трябва да знаете:

1. Ако има неприятна миризма в стаята при охлаждането – това се оправя като преминете от режим „охлаждане“ в режим „изсушаване на въздуха“ – вероятно е миризмата на водата, която се е изпарила обратно от охладителното тяло на климатика при догонване на температурата която е зададена – тогава компресора спира да охлажда, но вентилатора на вътрешното тяло не спира в режим охлаждане. В режим изсушаване на въздуха вентилатора на вътрешното тяло спира заедно с компресора и не позволява на водата да се изпари обратно в стаята. Проблема с миризмата идва от метала по който водата от въздуха полепва при охлаждането. Когато тя се изпари, носи със себе си и метални йони, които придават резлива миризма на метал ( или оцет ).

2. През зимата – най-важно е да не допускате външното тяло да се обледи. Скрежът, който се натрупва по него не е проблем, тъй като климатика сам се размразява на всеки час, но леда е проблем, освен ако не е само един – два пръста в най-долната част на радиатора. Ако имате маркуч или друго приспособление за отвеждане на водата от легенчето на външното тяло, трябва да знаете че то ще замръзне и ще попречи на конденза от климатика да го напусне. В резултат на това количеството лед в него ще нараства докато не започне да се удря перката на вентилатора в него. След това и тя замръзва (ако не се счупи преди това от ударите) и климатика съвсем не топли вече. Размразяването му е трудна работа и не е желателно да се опитвате да го направите сами. За да не се стигне до там, трябва да се осигури възможност при размразяването на климатика на всеки час разтопената вода да изтече възможно по-далеч от климатика . Затова ако е наложително да не капе под него вода през зимата, направете водохващането на поне една педя под тялото, най-добре с пластмасов половин улук и с достатъчно голям наклон, за да изтича когато се затопли времето (през деня), а през нощта да се натрупва лед далеч от климатика без да застрашава работата му.
Външното тяло ще се обледи и ако :
– В стаята е студено ( под 20 градуса ) когато се размразява;
– Филтрите на климатика не са почистени
– Имало е токов удар (смущение) по ел. мрежата и климатика се е „объркал“. Направете рестарт – изключете климатика от тока (ел. мрежата) за 5 минути.
– Има някакъв дефект ( обърнете се към специалист, да отстрани проблема ! )
Веднъж вече замръзнал, климатика трудно ще се размрази сам. Може да се опитате да му помогнете като затоплите стаята с други средства и го пуснете да охлажда. На външното тяло трябва да метнете едно одеяло, но ако прекалите може да се прегрее и става опасно. Другата опасност при този метод е че леда от вътрешната страна на радиатора падайки се удря в перката на вентилатора и тя може да се счупи. Най-добре повикайте специалист, особено ако не сте сигурни защо е замръзнал климатика.

3. Чистите вътрешни филтри и външен радиатор са много важни за икономията на ток при работата на климатика. Също така дръжте вентилатора на максимум. През зимата икономичността е свързана както с по-ниска температура в стаята ( но не по-малко от 20 градуса !!! ), така и с неизключването на климатика денонощно. Това е свързано с факта, че при поддържане на една вече постигната температура в стаята климатика работи в по-лек режим на отопление, не се натоварва. А основния враг на икономичността – скрежа по външния радиатор, се натрупва най-много когато климатика се натоварва. Така че ако направите експеримент при студено време (около и под нулата), при еднакви други условия когато климатика не се изключва, изхарченият ток се оказва по-малко, отколкото ако го спирате за няколко часа на денонощие и стаята изстине ! При включването му после той изхарчва много ток защото работи с много скреж в резултат от екстремното натоварване за затопляне на студена стая.

4. За хранителни магазини и други обекти с много хладилни агрегати в помещението : През лятото ако климатика работи, хладилните агрегати работят много по-малко време и в резултат разхода на ток при наличие на десетина агрегата например е много по-малък отколкото ако спрете климатика.

5. Топлоизолацията на помещението има огромно значение когато искате температурата в него да се различава много от външната. Имайте в предвид че с 5 сантиметра стиропорена изолация разхода на ток за климатизиране на едно помещение намалява три пъти.

6. Слънчевите лъчи – на един квадратен метър се отделя един киловат топлина. Не подценявайте това, защото климатика компенсирайки тази топлина харчи 300 вата на час за всеки квадратен метър пряко слънчево греене в помещението, а е добре да е по-мощен за да върши работата, която се очаква от него по принцип. Ползвайте огледални щори или сенници.

7. Топлият въздух е по-лек от студения. Затова през зимата насочвайте струята надолу по диагонал към пода на помещението, за да се смеси топлия със студения въздух по-добре, без да се издигне обратно към климатика и да го подлъже че в стаята е вече топло. Едно от главните предимства на климатика е че засилва топлия въздух който е близо до тавана надолу и така намалява разслояването на въздуха в помещението по височина, правейки приземната зона в която обитаваме по-топла с по-малко разход на енергия.

8. Подбирайте правилно място според нуждите ви и условията при които ще ползвате климатик – за външно и вътрешно тяло – консултирайте се със специалист.

9. Подбирайте правилно мощността – важни са не само квадратурата и топлоизолацията, но и вентилацията, слънцето, мощностите на машините в помещението, броя на хората и вида на заниманието им. По-добре се консултирайте със специалист.

10. Рисковете за здравето през летните горещини са много големи, ако стоите на течение от климатик. Посоката на струята трябва внимателно да се съчетае с интериора и местата за хора в помещението. Може да се повредят и мебели и техника.

11. Естетиката често се кара с технологията. Ако е красиво, но не работи добре, по-добре си купете снимка на климатик. Съчетанието на естетиката и технологията е възможно, ако се консултирате със специалист. Нежелателно е вкопаване на тръби и замазването им, както и полагане зад гипсокартонени конструкции – често тръбите биват повредени или се повреждат след време от вибрациите, опирайки се в някой от профилите на гипсокартонената конструкция, да не говорим за винтовете от рапидна стомана. Освен повторния ремонт на жилището, рискувате и сериозна повреда на климатика, включително до негодност и смяна с нов като по-разумен вариант( например – вследствие на изтекъл фреон се повреждат компресора, четирипътния вентил и тръгват парченца нагорял лак от намотките на двигателя на компресора из цялата система, които са предпоставка за запушване на капилярната тръба. възстановяването на такъв климатик е почти безсмислено ) . Случва се и всичко да си е наред, но машината си е машина – все някога се разваля и трябва да се ремонтира. Нужно е да се мисли за ремонтопригодност. Трябва да има достъп за ремонт до всички компоненти на климатика.

12. През зимата е недопустимо да има капчук върху външното тяло – веднага ще се получи голямо ледонатрупване. Ако над климатика има монтиран друг, желателно е да се направи навес, който да отвежда евентуален конденз от горния климатик на поне 15 сантиметра пред климатика.