Skip to main content

Правилна употреба

Климатикът има тънкости в употребата си, които биха Ви помогнали да сте по-доволни, и да плащате по-малки разходи месечно за ток. В много случаи е важно как, къде и какъв точно климатик ще се монтира, тоест, още преди да го купите трябва да знаете достатъчно, за да го разположите правилно за целта си, както и да си купите такъв, който да върши работата си добре. Въпроса е разгледан в раздела за покупка на климатик. Тук ще видим как да се ползва правилно вече монтираният климатик. След като сте прочели информацията, мога само да акцентирам най-важното.

Чистете редовно филтрите – те спестяват ток и осигуряват ефективност.

Внимавайте да не се задръства външното тяло – то трябва да „диша“ свободно, зимата не трябва да капе вода над него, защото ще се получи огромна буца лед и дупка в портфейла Ви за сметката за ток.

Важно е ако забележите отслабване в работата му, да повикате специалист навреме – преди ремонта да е станал твърде скъп.

Ползвайте си климатика на отопление - няма по-евтина алтернатива за топлина от климатика.

Лятно време използвайте режима за изсушаване на въздуха, вместо охлаждане – така стаята запазва свежест и няма неприятна миризма.

Ползвайте вентилатора на максимум по възможност, когато не ви духа директно на студено – така климатика е по-икономичен, защото по-бързо достига желаната температура и големият консуматор на ток – компресора, работи по-малко време.

Външното тяло отделя нежеланият вид топлина – през зимата студ, през лятото – горещина. Затова трябва да му се осигури добра вентилация – да е на открито и край него да няма препятствия, пречещи на перката му да издухва вече използвания въздух.

Климатикът не вкарва пресен въздух, с изключение на някои много скъпи модели, където има опция „fresh air“.

Когато искате да проветрите стаята през зимата, това трябва да стане след размразяването, щом започне пак да духа топло. Процеса не бива да трае повече от 3 – 8 минути, иначе рискувате да замръзне външното тяло дотолкова, че това да затрудни отопляването на стаята. Филтрите при това задължително трябва да са чисти.

Отвеждането на конденза от външното тяло през зимата е трудно и не бива да е в ущърб на климатика – водата трябва да го напуска бързо и безпроблемно, в противен случай ще се натрупва лед в него, който може да доведе до силен шум при работа, счупване на перката или дори дефектиране – изтичане на фреон от разкъсан от леда топлообменник – доста неприятен дефект.

Не на последно място – ако видите нараствания по турбината на вътрешното тяло – това са плесени. Значи е време за основно чистене на вътрешното тяло, ако искате да не затормозявате имунната си система и да рискувате здравето си. Тази нужда се явява след около година или две употреба в домашни условия, и то само ако се ползва активно лятото. Почистването е препоръчително да извърши добър специалист. Не са редки случаите, след не много качествено почистване да се възстанови старото положение до един – два месеца… за качествено почистване на плесените се налага демонтаж и почистване на турбината на пароструйка или по друг начин, гарантиращ идеалната й чистота.