Skip to main content

Проблеми

Проблеми,които можете да отстраните сами:

Мръсни филтри на вътрешното тяло

Почистването се извършва с топла вода и сапун, без да се използва сешоар за подсушаване, защото филтъра се стапя – от пластмаса е.
Редовно преглеждайте в какво състояние са филтрите, защото от това зависи ефективността и икономичността, както и „здравословното“ състояние на климатика.

Задръстено външно тяло с тополов мъх или други влакнести материали

Можете да разпознаете дали има такъв проблем, като поставите лист хартия зад тялото докато се върти вентилатора му. Ако го засмуче добре, чисто е. Обикновено при задръстрване се вижда килим от влакната върху алуминиевите ламели ( те не се виждат ), но понякога влакната са много малки и влизат между ламелите. Затова е нужен теста с листа.

Наслояване на гъбички по турбината на вътрешното тяло

Отстраняването им не е лесна работа. Почистването им струва от 30 до 50 лева. Можете обаче сами да направите нещо, ако не можете да си позволите сега техник. С помоща на четка са рисуване и прахосмукачка можете при изключен климатик да почистите турбината до толкова, че да върши горе-долу работа още около месец в режим охлаждане ( при отопление гъбички не се натрупват). Почистването няма да е ефективно – дори и много да се стараете, ще останат около 20 % задръстрване, които за около месец ще нарастнат до 60% с коетоще започне и проблема с неефективност, неикономичност и евентуално замръзване на вътрешното и външно тяло ( в зависимост от сезона ).

Проблем с тока

Често токови удари могат да „побъркат“ процесорите на климатика. При съмнение за това трябва да изключите от тока климатика ( не от дистанционното) и да изчакате 15 минути преди да го захраните отново с ток.

Друг проблем са лошите връзки – щепсели, контакти, удължители ( опасни са – могат да предизвикат пожар ако са некачествени ), ел. табло. Ако имате съмнение, проверете с помоща на преносима лампа дали няма някакви премигвания, някаква нестабилност.

Проблем със заледяване на външното тяло

Ако върху климатика капе капчук или има друг климатик, от който капе конденз, се образува лед върху климатика ви и се налага да се вземат мерки това да не се случва – правите му покривче или по друг начин.
Размразяването на външното тяло не се състои само от махане на леда с гореща вода – вътре в климатика се натрупва още толкова лед и трябва или да се разглоби или да се изчака сам да се разтопи. Не разглабяйте климатика – повикайте специалист ако се налага.

Проблеми, които трябва да отстрани специалист:

Замръзване на външното тяло

Тялото е покрито с много скреж ( по-дебел от 5 милиметра) или дебел лед.

Задръстено външно тяло с тополов мъх или други влакнести материали

Може да има нужда от професионална намеса за почистването на външното тяло

Проблем с тока

Климатика не реагира по никакъв начин, все едно е изключен от тока. Проверете дали в контакта има ток, чрез друг електроуред. Ако има ток, повикайте специалист. Ако няма ток вижте си бушоните и повикайте електротехник 🙂

Проблем с работата на климатика

Не си върши работата повече от 15 минути. Има цикличност – 1 час работи, 10 минути размразява. Но ако 30 минути и повече не топли ( охлажда ) , проблем има, но може да е в зададените от вас настройки на дистанционното. Освен това вижте дали при климатика не е постигната желаната температура, дали филтрите не са мръсни.

Ако не можете да се справите, повикайте специалист!