Skip to main content

Профилактика и ремонт

ПрофилактикаАко имате притеснение че климатика не работи както трябва, повикайте специалист или се опитайте да спестите това като последвате съветите ни :

1. Не отлагайте за по-нататък мерките за поправяне на климатика, освен ако го изключите. Работата му в ненормални за него условия е опасна и може да доведе до много по-скъп ремонт в последствие.

2. Проверете дали е почистен филтъра на вътрешното тяло и го почистете при нужда. Проверявайте го редовно.

3. Рестартирайте компютъра на климатика, като намерите захранването му и изключите тока за 5 минути. Това може да изчисти евентуални погрешни данни в процесора, записали се в резултат на токово смущение. Често се случва с нашето енергоснабдяване…

4. През лятото:
    – Климатикът трябва да е в режим „охлаждане“ или „изсушаване на въздуха“, настроен на желаната от вас температура, вентилатора е желателно да бъде на максимум.
    – Уверете се че радиатора на външното тяло не е задръстен с мъх ( става на вид като вълнен плат ) и го почистете при спрян климатик с помощта на четка за боядисване, като се стремите да изчоплите мъха, а не да го донабиете в радиаторните ламели. ВНИМАНИЕ! Отделяният при почистването прах е опасен за хора с алергии и респираторни проблеми. Ползвайте прахосмукачка или маска и предпазни очила. Внимавайте да не се порежете на алуминиевите ламели или да не ги изкривите ( нарушава се обдухването на радиатора ).
Ако всичко изглежда наред а не работи добре, обадете се на специалист да го прегледа и поправи.

5. През зимата :
    – Често клиентите не са запознати с механизма на работа на климатика при ниски температури на околната среда ( под +2 градуса ) и това ги кара да мислят че има проблем. В студено време е нормално периодично да спира да топли, като понякога „изпъшква“ и започва да бучи, а от вътрешното тяло се усеща хлад докато от външното започва да тече вода и даже да се вдига пара понякога. Това е режим „размразяване“, който е необходимо условие за да може машината да отоплява ефикасно. Задачата на този режим е да почисти радиатора на външното тяло от скрежа който периодично се натрупва по него и пречи на топлообмена му с околната среда. Може да забележите че когато има много скреж по радиатора, климатика топли по-слабо отколкото веднага след размразяването, когато радиатора е чист.

ПрофилактикаИменно за това е нужно размразяването – да може да топли по-добре климатика.
    – При навлизането в режим „размразяване“, стаята в която се намира вътрешното тяло трябва да е топла. Понякога домакинята се случва да „проветри“ стаята точно в този момент и климатика не успява да се размрази, тъй като за целта му е нужна топлина от стаята. Имайте това в предвид ако климатика ви „случайно“ е замръзнал. Той не може да работи през зимата на отворен за повече от минута на час прозорец. Ако е наложително да се проветрява, нека това се прави веднага след като климатика свърши с размразяването.
    – Вижте дали перото на климатика ( подвижното крило, което насочва струята надолу или нагоре ) не е насочено нагоре или много надолу. И в двата случая има вероятност датчика за температура на вътрешното тяло да се „лъже“ че е много топло и климатика да изключва „мислейки“ че е стоплил стаята. Причината в първия случай е че топлият въздух е много по-лек от студения и се издига бързо нагоре, като по този начин „разслоява“ въздуха във височина – горе е много горещо, а долу – студено. Във втория случай климатика засмуква в себе си току-що затопления от него въздух, който се е озовал точно под него и се е издигнал пак нагоре. Правилната позиция на перото е такава, че да запраща въздуха от климатика по диагонал на помещението от горе на долу, като така смесва топлия със студения въздух и в същото време отдалечава топлия въздух от климатика, за да не го „засмуче“ пак и да „сметне“ че вече е топло в помещението. Ако на пътя на този диагонал има мебели или други препятствия, трябва да се отстранят за да се затопли добре помещението.
    – Огледайте радиатора на външното тяло : има ли буци лед, неравномерно ледонатрупване по него? Отдолу е нормално да има един – два пръста лед и ледени висулки. Случва се да ги има и на малък пояс някъде по радиатора ( никой не е идеален, най-малко пък китайските ментета ). Но по принцип трябва да има най-много скреж с дебелина до 4 милиметра и то не за повече от половин час – до следващото му размразяване, когато скрежа се стапя и се показва чист алуминиев радиатор. В случай че има проблем с ледонатрупване, не го отстранявайте, а се обадете на специалист да открие причината и да отстрани леда БЕЗОПАСНО за машината. Работата на климатик с ледонатрупване е опасна за машината и често води до сериозни дефекти. Изключете климатика и повикайте специалист докато леда не се е разтопил, за да открие причината и да го поправи навреме. Не забравяйте и че обледеното или силно заскрежено външно тяло означава нисък коефициент на полезно действие и съответно – голяма сметка за ток и малко топлина в замяна.

6. Ако климатика вдига много шум – това понякога е предпоставка за сериозен дефект, водещ до пълна негодност на машината. Пример за това е случай, в който шума е породен от вибриращи в резултат от работата на компресора части във външното тяло ( често това са една или две медни тръби ) , които удряйки се една в друга протриват стената на медната тръба и фреона изтича в атмосферата. В резултат на това компресора не може да се охлажда, прегрява и се поврежда. Често смяната на компресор на такъв климатик не е най-добрият вариант и смяната на климатика с нов се оказва по-правилен подход. За това разбира се има специалисти които да преценят нещата на място заедно със собственика.

Ако всичко си изглежда наред но климатика не върши работата си както трябва – повикайте специалист да се справи с проблема.