Skip to main content

Съвети

Да се предпазим от измислени марки

На българският пазар почти всяка година се появява някоя нова марка климатик. Такава, каквато няма никъде другаде по света. Това са така наречените марки-стикери. Произведени в най-лошите китайски заводи, от изключително евтини материали. Те на практика са еднакви, но под различни имена. Работата им е неефективна и не очаквайте от тях да ви стоплят през зимата. Може би дори производителят няма вина за това, а този който е поръчал машинката. За да дойде на ниска цена , понякога са спестени съществени компоненти, без които той не е нищо друго от най-прост вентилатор. Струва ли да дадете стотици левове за вентилатор през лятото- преценете сами.

За да избегнете подобна минавка, изисквайте оригинален каталог на английски или японски и не се подлъгвайте по японски имена. Японските марки са известни отдавна.

Битката за клиенти по интернет-форумите или маркетинг по нашенски

За такава покупка решение се взема след обикаляне по всички фирми, сверяване на цени и модели или по препоръка на приятели. Глупаво е да се предоверявате на мнения по интернет-форуми. В тях има „щатни служители” на някои фирми, чиято единствена задача е да въртят алъш-вериш . За тях списването по форумите е безплатна реклама. И понеже техническите форуми не са толкова популярни, са почнали да се вихрят дори във форум bg-mama. За имената на тези потребители ще се сетите сами, попадайки на някоя от техните настоятелни „консултации“. Очаквайте скоро премиерата им във форумите за красота, фитнес, музика и спорт, може би :))). Считаме, че такова отношение към потребителя е некоректно, подвеждащо и незаконно. Хората влизат във форумите, за да споделят помежду си, а не да попаднат там на рекламни агенти, раздаващи уж безкористни консултации, а всъщност целящи да хванат клиенти и да увеличат популярността и продажбите си. Една сериозна фирма никога не би тръгнала да се занимава с подобен род „консултации”, не само защото са смешни, а и защото който работи много няма време за това. Много често профилите на подобни потребители съдържат реклама в подписите си, с цел да осигурят възможно най-голям брой отваряния на сайтовете си за деня, а оттам и по- висок рейтинг на търсачките. Схемата работи по стария принцип на битаците „Насам народеее - който разбира тука се спира“. Другия начин, по който може да ги познаете е яростта, с която пишат за своите конкуренти и марките, които не предлагат, малко като Бай Ганьо, на когото принадлежи култовата реплика „Всички са маскари, само ние сме добри“ :))). Припомняме на тези нагли търговци, че начинът да рекламираш в интернет форум е като си закупиш рекламен банер. Покупката на климатик е сериозно нещо почти като избора на лекар. Вие бихте ли избрали хирург, който пише по форуми за да хваща пациенти и плюе свои колеги ? Аз лично, не. Това противоречи на професионалната етика.
И така: Пазете се от търговците по форумите!

На коя фирма да се доверим?

Съветваме ви да подбирате фирмата, от която да купите кондиционер по няколко критерия:

1. От колко време е на пазара. Имайте предвид, че всека година в България се появява по някоя нова фирмичка за климатична техника. В това разбира се няма нищо лошо, защото конкуренция трябва да има. И все пак ако някои от тези фирми започват с хъс за работа и са въоръжени с необходимата техника и знания, то има и други, за които е важно да „зарибят клиенти“, на които да продадат климатик, най-често евтин и некачествен. До тук добре. Но! Само до зимата, когато климатикът вече със сигурност е дал капут и ,когато звънейки на фирмата разберете, че нея вече а я няма. Клиентът остава прецакан, с един сандък на стената, който за нищо не му служи. Тогава се почва звънене по големите фирми, с надеждата все някой да откликне. За съжаление.

2. Колко клиенти има фирмата? Случва се и най-добрите в даден бранш да сгрешат и все пак да си го признаем: Ако не са добри в това, което вършат, дали ще продължават да имат все повече и повече клиенти. Заетостта на фирмата е най-доброто мерило, а когато клиентите им са известни мислите ли, че тая фирма би се издънила и би стояла все още на пазара. Видите ли в някоя фирмичка хората да скучаят- бягайте далеч.

3. Препоръка от приятел. Той не би ви излъгал, за разликата от анонимните потребители в някой интернет-форум.

4. Цената. Един гъвкав и умен търговец има ясна и трезва преценка за себе си и за цената на труда си. Той никога не би ви обявил подозрително ниска цена, нито пък би се опитал да ви съдере кожата от гърба с гръмки обещания за едва ли не извънземен монтаж, от който не пада прашинка, а монтажниците почистват до блясък, поливат цветята и разказват приказка на детето ви. И това за скромната цифра от една баля пари за монтажа:)

5. Мострите в магазина. Имайте предвид, че да заредиш добре магазин за техника си е голяма инвестиция. Щом една фирма може да си го позволи, то тя е изпълнила всички по-горе изброени критерии.

11 въпроса, с чиито отговори трябва да сте наясно преди да влезете в магазина за климатици

При посещение в магазин за климатична техника, консултантът ще ви проведе едно кратко интервю за да е наясно какво да ви предложи. Ето някои от основните неща, които трябва да знаете за помещението, което ще климатизирате:

1. Колко квадрата е помещението?

2. Дали е стандартна височина? Все още у нас за стандартна се смята височината от 2.60метра. Ако във вашия случай тя е по-голяма, не пропускайте да го упоменете.

3.Добре ли е изолирано? Има се предвид външна и вътрешна изолация.

4.С какво изложение е? Имайте предвид, че един климатик може да топли перфектно стая от 23 квадрата с южно изложение, но да се окаже малък за стая 20 квадрата със северно.

5.На кой етаж е? Първият и последен винаги са по-студени.

6.Видът на строителството?

7. А дограмата?

8. Ако досега сте живели там как го определяте? Като по-скоро студено или по-скоро топло?

9.Формата на стаята? Ако е дълго и тясно и с голяма площ не е ли по-добре да са два климатика отколкото един мощен?

10. Жилищно ли е или работно? Ако например е магазин, в който работят няколко на брой машини това трябва да се вземе предвид.

11. Какъв вид климатик искате? Инверторен или конвенционален?

Климатикът - приятел в жегите

Когато температурите навън преминат 30 градуса съществува сериозен риск за хората страдащи от исхемична болест на сърцето, съдово мозъчни заболяванивания, хипертония и наднормено тегло. Жегите се оказват най-безпощадни към възрастните хора, работещи на открито и малките деца. При възрастните често е нарушена топлинната терморегулация, т.е. по-трудно им е да се приспособят към топлинните промени. В този случай съществува голям риск от топлинно изтощение, което се характеризира със слабост, мускулни крампи, гадене, повръщане, ускорен пулс. Ако не се вземат мерки, това може да доведе до топлинен удар, хипертермия и дори смърт.

За да предотвратим подобни инциденти трябва:

-да консумираме достатъчно течности на ден-поне 2 литра;
-да избягваме разходки навън в часовете между 12 и 17часа. Това важи особенно за възрастните и децата. Ако все пак се налага да излезем, то нека избираме сенчести места;
-да се носят широки и удобни дрехи
-да се избягва физическо натоварване навън;
-да консумираме лека храна, богата на зеленчуци и плодове;

Безспорно в непосилните жеги най-желаното нещо е климатикът и все пак ние ви съветваме: Не настройвайте климатика на прекалено ниска температура. Рискувате да си навлечете неприятна настинка или дори термичен шок. Разликата между външната и вътрешната температура не бива да е повече от 10-12градуса така че ако навън е 40 градуса , не влизайте директно в помещение, където е 20. Да знам, че точно това ви се иска, но така рискувате вместо климатикът да ви е приятел, да ви стане враг.