Skip to main content

Често задавани въпроси

Какво е това инвертор?

Инверторът представлява блок за управление на електродвигателя на компресора. Той регулира честотата на въртене за сметка на изменението на честотата на напрежението и позволява бързо достигане на желаната температура и нейното точно поддържане, което допринася за икономия на електроенергия.

Защо инверторен климатик?

Инверторният климатик има по дълъг живот, работи до -25 градуса по Целзий външна температура, 45% е по-икономичен и е по безшумен.

Какво означава класификацията от А до G?

На 01.01.2004година встъпва в сила ,издадената от Европейският съюз ,Директива 92/75/ЕЕС за енергийно окачествяване на климатичните инсталации с хладилна мощност до 12 kW. Според нея се прави класификация на климатиците от клас А (най-висока енергоефективност) до клас G (с най-ниска енергоефективност). Според експертни мнения повишаването на енергоефективността на климатиците , скъсява значително периода на изплащане на инвестицията за тях.

Какво е BTU и EER?

Повечето климатици са с капацитет измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). По точно 1 BTU е количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на един pound (0.45 kg) вода с един градус Фаренхайт (0.56 градуса целзий). 1 BTU е равно на 1,055 джаула. EER (energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност в W(ват) Например, ако климатик 10000BTU консумира 1200W, неговия EER е 8.3 (10000BTU/1200W). Очевидно стремежа на производителите е колкото се може по-висок EER, но обикновено това води и до висока цена. Имайте в предвид, че за охлаждане може да ползвате единствено климатична система, а за затопляне и печки с реотани, калорифери и други уреди. Само че климатична система, която затопля с мощност 3000W, консумира 1000W, т.е. харчи 3 пъти по-малко електричество от конвенционалния нагревател (приблизително). Ако ще се топлите „на ток“, по-добре да е с климатик и не забравяйте, ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ И ДОБРА ДОГРАМА , ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИТЕ ОТ ТОПЛИННИ ЗАГУБИ

Достатъчен ли е един климатик за целия апартамент?

Не. Климатикът може да поддържа желаната температура само в това помещение, в което е монтиран. В този смисъл по-мощният климатик не би могъл да регулира температурата извън съответното помещение.

Може ли с помощта на една климатична инсталация да се охлаждат две помещения?

Не, защото климатика е предназначен и изчислен да топли дадена кубатура. Отработения въздух не може да преминава през стени, тавани, врати, трегери и т.н.

Често в летните дни климатикът не ни спасява от горещината?

Освен че ви спестява електричество, климатика ви дава комфорт и спокойствие и през най-горещите дни на година.

Може ли климатикът да подава в помещението свеж въздух отвън?

Климатика е система, която прави така, че въздухът от помещението преминава и се отработва само от вътрешното тяло, а филтрите придават свежест на отработения въздух. И все пак има модели с такава допълнителна функция, чрез която могат да вкарват въздух от вън.

Можем ли да се отопляваме с климатик през зимата?

Освен че ви спестява електричество, климатика ви дава комфорт и спокойствие и през най-студените дни, но трябва да се посъветвате предварително с нас какво да ви предложим.

Каква поддръжка изисква климатикът?

Поддръжката на климатика е лесна, изисква се от вас да почиствате веднъж месечно филтрите.

Мога ли сам да монтирам климатик?

Ако все пак пренебрегнете нашето мнение, при непрофесионално монтиране шансът на климатика да работи успешно е малак.

Може ли собственикът на климатика сам да го ремонтира?

Може да опитате, но тогава не важи гаранцията, а и шансът на климатика да работи отново нормално е 1:100

Вредни ли са здравето филтрите на климатиците?

Филтрите са изработени от фина материя /мрежа/ която е напълно безвредна, без никакъв вкус и мирис.

Да поставим ли ароматизатор на климатика?

Не ви съветваме. Понякога тези ароматизатори се разтопяват и могат да нанесат поразии по машината. Освен това са нетрайни.

Защо през лятото понякога настиваме в помещения с климатик?

За да не допускате това, регулирайте чрез клапите на климатика посоката на студената струя. Тя никога не бива да е директно върху вас. Освен това имайте предвид, че рязката граница между външната и вътрешна температура може да предизвика термичен шок. Ето защо ако навън е 40 градуса, в никакъв случай не настройвайте климатика на 18 градуса в помещението. Много по-добре би било да е на около 26 градуса.

Как да се грижа за климатика си?

Климатикът е създаден за да се грижи за вашия комфорт, но има и нещо което и вие трябва да правите за него. Това е редовното чистене на филтрите. Правете го на всеки две седмици. Ако Вашият климатик има допълнителни филтри, имайте предвид, че те се сменят на всеки две години.

Кое е най-подходящото място за климатика?

При избора на място за монтиране на климатика трябва да се съобразите изцяло с особеностите на помещението – дизайн, интериор и т.н. За оптимално решение се консултирайте с нашите специалисти.

Къде може да се монтира външният блок на климатика?

Монтажът на външния блок не зависи от изложението. Той може да бъде поставен навсякъде.

Шумен ли е климатикът?

Шумът от вътрешния блок на климатика варира в зависимост от скоростта на вентилатора и марката на климатика.

Необходима ли е профилактика и колко често се прави?

Профилактиката е необходима за удължаване живота на климатика. Тя е свързана с поетата от нас гаранция и се заплаща допълнително от клиента. Препоръчително е профилактика да се прави  веднъж годишно от техниците, монтирали климатика.

Какъв е разходът на електроенергия на климатика?

Икономичността на климатика се определя в зависимост от принципа му на работа – при обикновените климатици от 0.8 до 2.2 kW, а при инверторните от o.3 до 1.7 kW.   ако е от 9000-18000 BTU (9-ka;18-ka)

До каква външна температура можем да използваме климатика за отопление през зимния сезон?

Обикновената сплит-система може да бъде използвана за отопление при външни температури от +18 до -12 градуса по Целзий в зависимост от марката на климатика. При инверторните климатици – до -20 градуса по Целзий от производителите. Отоплението с климатика зависи от много фактори: монтажа, мощността, изложението на помещението, дебелината на стените, наличието на изолация и др.

Какво е различното при инверторните климатици? Какви са техните предимства и недостатъци?

ИНВЕРТОРА Е ИКОНОМИЧЕН ТИП, КОЙТО САМ СЕ НАСТРОЙВА И ВИ ДАВА ПО-ГОЛЯМО СПОКОЙСТВИЕ ПРЕЗ ЗИМАТА С ПЛАЩАНИЯТА.

След двугодишна употреба на нашия климатик се появи тежка миризма, която излиза от него?

Трябва ви просто една профилактика, която ще ни отнеме до 1 час.

Какво е максималното разстояние между вътрешното и външното тяло?

Разстоянието между телата на климатика има значение, както за стойността на монтажа, така и за надеждността и продължителността на живот на сплит-системата. Това разстояние за битовите системи е обикновено между 3- 5 метра. По принцип може да достигне и до 15 метра, но трябва да се има предвид, че по този начин пада мощността на компресора и се увеличава натоварването му. За това при по-дълги трасета се избират други типове полупромишлени и промишлени системи.

Устройство на климатика:

Знаем, че повечето клиенти не се интересуват от това, какво има в климатиците им, а дали ще работят добре. И все пак ето нека видим накратко какви са основните компоненти на вашия климатик:
– Фреон- хладилният агент
– Компресор – засмуква и нагнетява фреона , поддържа неговото движение по хладилния контур.
– Кондензатор – радиатор , разположен във външния блок и осигуряващ прехода на фреона от газообразна фаза в течна фаза ( кондензация ) .
– Терморегулиращ вентил – понижава налягането и температурата на фреона преди изпарителя .
– Вентилатор – обслужва изпарителя и кондензатора и осигурява по-голяма интензивност на топлообмена с околната среда .
Компресорът, кондензаторът , терморегулиращия вентил и изпарителят са съединени с медни тръби , в които циркулира фреонът и малко количество компресорно масло .

Ако сте отличници по природа и не се задоволявате само с тази схематична информация, ето ви още за устройството на климатика

До каква външна температура ще работи климатикът?

За конвенционален тип:
– при производителите на ниския клас: – 2°С -4°С външна температура,
– при производителите на средния клас: – 5°С – 8°С,
– при производителите от високия клас : – 10°С – 12°С

За инверторния тип климатик тези стойности варират от -15°С -20°С високия и среден клас климатици.

За отоплението на климатичната инсталация в студените дни от значение са още:
-качеството на монтажа;
– мощността на кондиционера;
– изложението на помещението;
-изолацията и дебелината на стените;
-вида на дограмите;
-външната влага; мъгла т.н.

Oпасен ли е фреонът за здравето?

До 1930 година, използваният в климатиците газ бил опасният за здравето амоняк. След няколко нещастни случая, производителите на климатици го заменят с безопасния газ фреон. Фреонът е открит от известния учен Томас Мидгли. В съвременната климатична техника, използваният фреон е напълно безопасен за здравето на човека. До 2002година , масово използван е фреон R- 22. Той е безопасен за човека, но вреди на озоновия слой. Затова производителите се насочват към R- 407 и R-410. Те са безвредни за околната среда, но са скъпи и затова купувачите все още предпочитат R-22. Ако все още се безпокоите за това дали фреонът в съвременния му вид е опасен, ще ви кажа, че той влиза в състава на много лакове за коса, епилатори с охладители и дори в спрейовете за ангина. Така, че спокойно – може би старият хладилник на баба ви е истинска бомба в сравнение с вашия модерен климатик 🙂

Преди да потърсите помощ в сервиза проверете следните точки:

Климатикът не стартира веднага

При рестартиране защитния механизъм спира работата на компресора за около 3 минути, за да предотврати претоварването на системата. Изчакайте 3 минути, след което климатичната инсталация трябва да заработи автоматично.

Чува се шум

По време на работа и веднага след спиране на климатика може да се чува звук на течаща вода. Възможно е преливането на охладителната течност по време на работа на системата да продължи около 2-3 минути.
Саморазмразяването в режим Отопление може да породи леко свистене.

Влага и пара

При рязко охлаждане на въздух с висока влажност по вътрешното тяло се образува воден конденз.
При саморазмразяване на външния агрегат е възможно отделяне на водна пара.

Вода капе от външното тяло

Водата се образува във външното тяло по време на саморазмразяване.

Неприятна миризма, идваща от климатика

Миризмите от въздуха в стаята не могат да се отстранят напълно от филтрите на вътрешното тяло.

Спрял или слаб въздушен поток

В началото в режим Отопление, скоростта на вентилатора е много ниска до загряването на вътрешните части на инсталацията.
Ако в режим Отопление стайната температура се покачи над зададената, външният агрегат ще спре работа, а вентилаторът на вътрешното тяло ще се върти съвсем слабо.
При саморазмразяване в режим Отопление инсталацията спира работа за 6-12 минути.

Повече за инверторите

Накратко най-предпочитаният вариант на съвременния пазар. Неслучайно в Япония, меката на технологиите, се продават изключително и само инвертори. Там конвенционалните сплит-системи са отживелица. И така- с какво са по-добри?
Принципът на работа на климатиците е възможността да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент, като по този начин пренасят енергия през стената на помещението в посоката в която желаем. Тази енергия се получава от разликата между температурата на изпарение на хладилния агент
(-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда. С тая нелека задача се справя компресорът-сърцето на климатика. При конвенционалните климатици той работи с цялата си мощност докато температурата в помещението, която сме задали бъде достигната. Ето защо конвенционалният климатик е доста по- неикономичен. За да избегнат това, производителите създават компресори с плавно, цифрово регулиране на мощността , в зависимост от температурата която, трябва да се достигне. Инверторните сплит-системи автоматично регулират мощността си, докато конвенционалните сплит-системи работят в режим включване и изключване, на принципа на бойлера. Поради това икономията на инвертора спрямо конвенционалния му далечен роднина е от 25% до 72% .. Инверторният климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури до – 20 градуса Целзий ,което за конвенционалния е непостижимо.

Инверторните климатици биват различни видове, всяко ново поколение става все по-съвършено от предишното предишното.
АС-Променливотокови (клас B и C)- 35% по-икономични от конвенционалните климатици, DC-Правотокови (клас А) –до 55%-икономични от конвенционалните климатици,
DDC-Дигитални правотокови (клас А)-до 60%-икономични от конвенционалните климатици
DDC Hibrid – Дигитални правотокови Хибридни (клас А)-до 72%-икономични от конвенционалните климатици.
Хипер- инвертори (клас ААА)- до 78% по-икономичен от конвенционалните климатици